Diversen

Orgels

Het orgel van de oude kerk van Riel moest meeverhuizen naar de nieuwe kerk (uit 1897). Dat orgel kon nog best een tijd mee, dacht men. Men had daar wel een specialist voor nodig: A Vingerhoets, orgelmaker uit Hilvarenbeek, deed de verhuizing. In januari 1897 had hij voor het afbreken van het orgel in de oude kerk 7 1/2 werkdag nodig a hfl 2,50 per dag! In februari stelde hij het orgel weer op in dezelfde tijd. In mei 1897 kwam hij nog een dag, waarschijnlijk voor het stemmen. Voor hfl 40,= in totaal was men in Riel weer goed gestemd, tenminste voor even. Want het oude orgel voldeed uiteindelijk niet.

Een ander orgel kwam er al in 1912. Men kon het orgel van het fraterklooster in Tilburg kopen voor hfl 400,=. Het werd opgesteld op het oksaal, “aan de epistelzijde” zoals dat in kerktaal heet.

oude_orgel  a_vd_hout
Het  orgel uit 1912 dat tot 1962 dienst heeft gedaan (links) en A van den Hout op het oude orgel in 1957
 
Het  in 1912 verkregen orgel is in 1962-1963 grondig gerestaureerd door de firma Vermeulen uit Weert, op advies van Hub. Houet van de Katholieke Orgelraad. Het binnenwerk werd van een orgelkas voorzien uit de 18e eeuw welke oorspronkelijk uit Zeeuwsch-Vlaanderen zou komen!

orgel1

Het orgel in haar nieuwe gedaante (sinds 1962)
 
De tegenwoordige dispositie luist als volgt:

hoofdwerk: 

Roerfluit 8′
Prestant 4′
Doublette 2′
Mixtuur III

Nevenwerk:

Holpijp 8′
Fluit 4′
Prestant 2′
Quint 1 1/3′
Kromhoorn 8′

Pedaal:

Subbas 16′

Speelhulpen:

koppel nevenwerk aan hoofdwerk
koppel hoofdwerk aan pedaal
koppel nevenwerk aan pedaal

Vanwege veranderingen in de liturgie na Vaticanum II zingt het parochiekoor tijdens de zondagse Hoogmissen in regel op het priesterkoor. Voor de begeleiding wordt in die gevallen gebruik gemaakt van een electronium (merk Content).

100 Jaar Kerk Riel: 1897 – 1997

Bij gelegenheid van het honderd jarig bestaan van de huidige parochiekerk van Riel hebben Ton van Gool en Jan van Eijck de geschiedenis van de parochie Riel beschreven. Onderwerpen als het ontstaan van de parochie, een levensbeschrijving van de Hl Antonius Abt, de bouwgeschiedenis van de huidige kerk en haar voorgangers, pastoors, kapelaans en zangkoren worden uitgebreid beschreven.
Het boek is tot stand gekomen mede dank zij diverse bedrijven uit Riel en een subsidie van de gemeentes Alphen-Chaam en Goirle en is te verkrijgen via het parochiesecretariaat.